Kategóriák
Cégfejlesztés

Egy igen erős érv…

„Minden szervezet pontosan úgy van kialakítva, hogy azokat az eredményeket érje el, amiket ebben a pillanatban elér. Ha más eredményeket akarunk, akkor meg kell változtatnunk a működés módját.”

Tom Northup

Most feltehetném a kérdést, hogy „Ki ért egyet a fenti idézettel?”.

Én teljes mértékben. Sőt eddig, amit láttam és tapasztaltam, az mind ezt bizonyítja. Ez egy erős érv ahhoz, hogy fejlődésben gondolkodjanak a cégvezetők. Úgy gondolom, hogy olyan szervezetet kialakítani, ami megállja a helyét a jövőben is és a felmerülő akadályokat könnyen veszi csak úgy lehet, ha magasabb szintre emeljük a működést. Beszéljünk rendszerek kialakításáról, folyamatok szabványosításáról, fejlesztéséről, kultúra váltásáról, akár szervezet fejlesztéséről bármiről, ha más eredményeket akarunk elérni, akkor változtatni kell.

A folyamatok fejlesztése mindig úgy kezdődik, hogy felmérjük azt, hogy jelenleg hol áll a cég, hogyan csinálja azt, ami csinál, hogyan nem csinálja, azt amit nem csinál. A szakmában ezt úgy nevezzük, hogy „meghatározzuk a jelen-állapotot”.

Miért is fontos ez nekünk? Elsőként azért, hogy lássuk, hogy miből indulunk ki. A második indok pedig az, hogy amikor a fejlesztések már be vannak vezetve, akkor lássuk azt, hogy milyen eredményeket értünk el a változtatással. Mivel mérnöki módszerekről van szó, ezért mindig a számok „beszélnek” helyettünk. Az a fejlesztés sikeres, ahol az eredmény kvantitatív módon, azaz számmal is kifejezhető. Tegyünk fel: átfutási idő ennyivel csökkent…, minőségi hibák ennyi %-al csökkentek…, most már van standard folyamat a …-ra…, ennyivel csökkent a fajlagos előállítási költsége a terméknek, fele annyi ügyfél panasz érkezett be azóta, stb. stb. stb.

Tehát, a fejlesztés eredménye mérhető, és mérni is kell, kötelező! Bármilyen fejlesztésben gondolkodik a cégvezető, mindig úgy gondoljon erre, hogy mi a jelen-állapot, és mit szeretne elérni a fejlesztéssel, vagy milyen problémákra szeretne megoldást találni.

Kérjen díjmentes konzultációt és megbeszéljük a folyamat-alapú működés kiépítésének lehetőségét a cégében. Lehet, hogy ez jelenti a megoldást a problémájára.

Üdv.:

Ádám

fbt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük